.
usatravel
.
usatravel
usatravel
Nyitólap Információk Államok Városok Élménybeszámolók Fórum




Arizona

Becenév: Grand Canyon State
Terület: 113 510 sq.mi. (293 989,5 km2)
Legmagasabb pont: Humphreys Peak 12 633 ft. (3 850,5 m)
Népesség: 4 830 600
Főváros: Phoenix
Legnagyobb város: Phoenix

Arizona állam középső részét magas hegyláncok uralják, melyeket kisebb, nagyobb erdőségek borítanak, ezek a Kaibab National Forest, a Prescott National Forest, a Tonto National Forest, az Apache National Forest és a Coronado National Forest. Délnyugati része sivatagi terület, itt fekszik a Sonora- és Yuma-sivatag, Északkeleti része síkság, ahol kisebb rétek, legelők, sziklás és félsivatagos területek váltják egymást. Az állam északi és délnyugati része ritkán lakott terület. Legnagyobb városa északon Flagstaff, középen Phoenix, és Mesa, délen pedig Tucson.

Lawyers near me


 

 

Az állam fővárosa és egyben legnagyobb városa Phoenix, elővárosaival együtt (Mesa, Scottsdale, Sun City, Glendale, Peoria, Tempe, Gilbert, Chandler, Cave Creek, Carefree, Surprise, Avondale, Goodyear, Litchfield Park, Sun City West, Anthem, Rio Verde, El Mirage, Youngtown, Paradise Valley, Fountain Hills, Tolleson, Buckeye, Laveen, Ahwatukee, Queen Creek, Apache Junction, Gold Canyon, Florence,  Maricopa) közel 3 millió ember él itt, Arizona lakosságának több mint fele. A város közigazgatási, kereskedelmi, oktatási, közlekedési és kulturális központ. Számos felsőoktatási intézmény, az Arizona State University, a Grand Canyon University, és az American Indian College otthona. A városban járva keressük fel a State Capitol fenséges épületét, az itt működő Arizona State Capitol Museum-ban megismerhetjük az állam történelmét. A Phoenix Art Museum-ban, egy híres művészeti gyűjteményt, az Arizona Science Center-ben pedig egy tudományos gyűjteményt tekinthetünk meg. Látogassunk el az Arizona Mining and Mineral Museum-ba, ahol az állam bányászatának történelmével és a Phoenix History Museum-ba, ahol a város történelmével ismerkedhetünk meg.
Phoenix
Fotó: Phoenix, Arizona, USA, flickr.com, by Kingdafy

 


Arizona második legnagyobb városa, az állam déli részen fekvő Tucson, közlekedési, és kulturális központ. A városon keresztül halad a híres pánamerikai autóút, amely a chilei Puerto Montt-tól halad Dél-, és Közép-Amerikán át egészen a kaliforniai San Diego városáig. Tucson városában szemtanúi lehetünk a spanyol és angolszász kultúra találkozásának, gyönyörű épületei lenyűgöző látványt nyújtanak. A város fő ékköve az St. Augustine Cathedral csodálatos épülete. A városban járva, keressük fel híres múzeumait, az Arizona State Museum-ot, amely az állam történelmét, és a Tucson Museum of Art-ot, amely egy lenyűgöző művészeti gyűjteményt mutat be. További érdekes látnivalóval szolgál az Arizona-Sonora Desert Museum, ahol megismerhetjük a Sonora-sivatag történelmét, növény és állatvilágát.
Courthouse, Tucson
Fotó: Courthouse, Tucson, USA, flickr.com, by ZenPanda

Az államban járva, érdemes felkeresni a Tucson-tól délre fekvő Nogales határvárost, mely két részből áll, egy egyesült államokbeli és egy mexikói részből. A mexikói rész különösen érdekes, ahol rövid bepillantást nyerhetünk a nyüzsgő mexikói életbe, amelyet zenés pub-ok, és utcai piacok jellemeznek.

Nogales városától keletre találjuk a híres vadnyugati várost Tombstone-t, amely számtalan filmben szerepelt már, itt zajlott az Earp fivérek és a Clanton banda közti legendás csata 1881-ben, ma egy múzeum mutatja be a vadnyugat korának történetét.

Az állam északnyugati részén, a Colorado-folyó partján fekvő Lake Havasu City népszerű fürdőváros, itt található London ősi hídja, a London Bridge, amelyet Angliából szállítottak ide és állítottak fel eredeti pompájában.

 

Arizona északi részének legnagyobb városa Flagstaff, közlekedési központ. Gyönyörű belvárosában található a Museum of Northern Arizona, ahol az állam egyik legértékesebb gyűjteményét tekinthetjük meg.

Arizona-ban fekszik az Egyesült Államok legnagyobb indián rezervátuma az óriási Navajo Indian Resevation, emellett még több kisebb (Hopi-, Fort Apache-, Tohono O’Odham-, Hualapai-, és Kaibab Indian Reservation-ok) található az államban.

Arizona vadregényes tájaival, csodás nemzeti parkjaival és történelmi emlékhelyeivel a kirándulni vágyók és kalandtúrázok igazi paradicsoma.

Nemzeti parkok, és történelmi emlékhelyek:

· Grand Canyon National Park, a világörökség részét képező parkot talán senkinek sem kell bemutatni, gyönyörű sziklás kanyonja lenyűgöző látványt nyújt.
Grand Canyon
Fotó: Grand Canyon, Arizona, USA, flickr.com, by Michael

· Monument Valley, Arizona másik gyöngyszeme a csodás Emlékmű-völgy, égbe törő tanúhegyei minden látogatót elbűvölnek.
Monument Valley
Fotó: Monument Valley, Arizona, USA, flickr.com, by Mister

· Canyon de Chelly National Monument, a Chelly-kanyon mélyén húzódó oázishoz hasonló termékeny völgyre fantasztikus kilátás tárul a magasan fekvő sziklás hegyekről

· Petrified Forest National Park, a megkövesedett erdőről híressé vált parkban, felejthetetlen élményben lehet részünk.

· Saguaro National Park és az Organ Pipe Cactus National Monument óriás kaktuszai fantasztikus látványt nyújtanak.
Countryside
Fotó: Countryside, Arizona, USA, flickr.com, by Faded Photographs

Síközpontok: Williams Ski Resort, Arizona Snowbowl, Sunrise Ski Resort

 


További képek a galériában >>>
<< vissza






usatravel.hu on Facebook
.
Minden jog fenntartva © Festino Kft - USA Travel - Irány Amerika! - www.usatravel.hu valid xhtml valid css2                DEVELOPED BY  mfdesign   
englishmagyar usatravel usatravel usatravel