.
usatravel
.
usatravel
usatravel
Nyitólap Információk Államok Városok Élménybeszámolók Fórum




South-Dakota

Becenév: Mount Rushmore State
Terület: 75 956 sq.mi. (196 725,1 km2)
Legmagasabb pont: Harney Peak 7 242 ft. (2 207,4 m)
Népesség: 743 800
Főváros: Pierre
Legnagyobb város: Sioux Falls

South-Dakota-t csodálatos természeti értékei és történelmi emlékhelyei révén az USA egyik legszebb államának tartják. Keleti része kiterjedt síkság, ahol elsősorban mezőgazdasági tevékenységet folytatnak, középső része kopár, sziklást terület, míg nyugati részén nagyobb erdőségeket találunk. Az állam az USA egyik legritkábban lakott állama, rendkívül alacsony népsűrűséggel. South-Dakota-ban, több mint 60 ezer őslakos indián él az állam 20%-át kitevő rezervátumokban. Legnépesebb települései Sioux Falls és Rapid City. Fővárosa Pierre.
South-Dakota
Fotó: Country, South-Dakota, USA, flickr.com, by Jason Farrar

South-Dakota legnagyobb városa az állam délkeleti részén fekvő Sioux Falls. A város az állam oktatási, közlekedési és kereskedelmi központja. Felsőoktatási intézményei a University of Sioux Falls és a National American University. A városban járva keressük fel a Great Plains Museum-ot, amely az állam történelmét mutatja be és tekintsük meg a U.S.S. Battleship South Dakota Memorial emlékhelyet.
Sioux Falls
Fotó: Sioux Falls, South-Dakota, USA, flickr.com, by Welfl

South-Dakota középső részén, a Missouri partján fekszik a főváros Pierre, amely az állam közigazgatási központja. Itt érdemes megtekinteni a State Capitol fenséges épületét és felkeresni a South Dakota Cultural Heritage Center-t, amely a sziú indián törzsek történelmét mutatja be.
Pierre
Fotó: State Capitol, Pierre, South-Dakota, USA, flickr.com, by m!les

South-Dakota állam nyugati részének legnagyobb települése Rapid City. A város a csodálatos Black Hill National Forest határán fekszik, innen érdemes felkeresni a közelben található történelmi emlékhelyeket és felfedezni a természet alkotta különleges látnivalókat. Fantasztikus látnivalóval szolgál a két történelmi emlékhely, az óriási sziklás hegyből faragott Mount Rushmore Memorial (A négy amerikai elnök G. Washington, T. Jefferson, T. Roosewelt és A. Lincoln sziklába vésett fejein 14 évig dolgoztak), amely négy híres amerikai elnöknek állít emléket, és a szintén egy hatalmas sziklás hegyből faragott Crazy Horse Memorial, amely a híres sziú harcos Crazy Horse-nak (Õrült Ló) állít emléket (jelenleg is készül).
Mount Rushmore
Fotó: Mount Rushmore, South-Dakota, USA, flickr.com, by dean.franklin

Crazy Horse
Fotó: Crazy Horse Memorial, South-Dakota, USA, flickr.com, by jenpilot

Érdemes felkeresni Deadwood települést, melynek felújított épületei a régi vadnyugat világát idézik, ellátogatni a Mammoth Site-ba, ahol ősi mamutok maradványait tekinthetjük meg. Ha időnk engedi, járjuk be a Rapid City közelében fekvő csodálatos nemzeti parkokat, a Custler State Park-ot, és a Badlands National Park-ot, keressük fel a lenyűgöző látványt nyújtó mészkőbarlangokat, a Wild Cave National Park-ot, és a Jewel Cave National Monument-et, melyek a világ leghosszabb barlangjai közé tartoznak.
Deadwood
Fotó: Deadwood, South-Dakota, USA, flickr.com, by bryanh

Szintén különleges látnivalóval szolgálhatnak az államban található indián rezervátumok a Standing Rock, Cheyenne River Sioux, Pine Ridge, Rosebud, Yankton és Lake Traverse Indian Reservation-ok.

További képek a galériában >>>
<< vissza






usatravel.hu on Facebook
.
Minden jog fenntartva © Festino Kft - USA Travel - Irány Amerika! - www.usatravel.hu valid xhtml valid css2                DEVELOPED BY  mfdesign   
englishmagyar usatravel usatravel usatravel