.
usatravel
.
usatravel
usatravel
Nyitólap Információk Államok Városok Élménybeszámolók Fórum




New Mexico

Becenév: Land of Enchantment
Terület: 121 336 sq.mi. (314 258,8km2)
Legmagasabb pont: Wheeler Peak 13 161 ft. ( 4 011,5 m)
Népesség: 1 742 700
Főváros: Santa Fe
Legnagyobb város: Albuquerque

New Mexico (Új-Mexikó) állam nagyrészét a Sziklás-hegység magas hegyláncai uralják, középső és délnyugati részét kisebb, nagyobb erdőségek borítják, ezek a Santa Fe National Forest, a Cibola National Forest, az Apache National Forest, a Gila National Forest és a Lincoln National Forest. Északnyugati része sziklás, félsivatagos terület, keleti része síkság, ahol rétek, legelők, és félsivatagos területek váltják egymást. New Mexico az Egyesült Államok ritkán lakott területei közé tartozik. Legnagyobb városai északon Santa Fe és Los Alamos, középen Albuquerque, délen pedig Las Cruces és Roswell.
New Mexico
Fotó: Country, New Mexico, USA, flickr.com, by romanedirisinghe

New Mexico legnagyobb városa az állam középső részén fekvő Albuquerque, közlekedési, oktatási, kereskedelmi, ipari és kulturális központ. A város a University of New Mexico otthona. Érdemes bejárni Albuquerque történelmi belvárosát a The Plaza-t, ahol számtalan régi épület eredeti pompájában díszeleg. Keressük fel népszerű múzeumait, a New Mexico Museum of Natural History and Science-t, amely egy tudományos gyűjteményt, az Albuquerque Museum of Art and History-t, amely egy értékes művészeti gyűjteményt, és az American International Rattlesnake Museum-ot, amely különféle mérges kígyókat mutat be. További érdekes látnivalóval szolgál a KiMo Theatre, ahol színházi előadások zajlanak, és az Albuquerque BioPark, itt található a Rio Grande Zoological Park, amely a város gyönyörű állatparkja, a Rio Grande Botanic Garden, amely egy elbűvölő botanikus kert, és az Albuquerque Aquarium, ahol a legkülönfélébb halakat és egyéb vízi élőlényeket csodálhatunk meg.
Albuquerque
Fotó: Albuquerque, New Mexico, USA, flickr.com, by Nightwynds

New Mexico fővárosa az északon fekvő Santa Fe, az állam kulturális és közigazgatási központja. A város az USA legrégebbi fővárosának számít, amelyet még a spanyolok alapítottak a 17. század elején. A városban jól megfigyelhető az angol és a latin kultúra keveredése, csodálatos régi épületei minden látogatót lenyűgöznek. A városban járva tekintsük meg a Saint Francis Cathedral gyönyörű épületét, a Palace of the Governers-t, a régi kormányzói palotát, valamint a State Capitol fenséges épületét. Keressük fel múzeumait, a Museum of Indian Art and Culture-t, amely egy indián művészeti gyűjteményt, a Museum of International Folk Art-ot, amely egy népművészeti gyűjteményt, és a Georgia O’Keeffe Museum-ot, amely a híres amerikai művész alkotásait mutatja be.
Santa Fe
Fotó: Santa Fe, New Mexico, USA, flickr.com, by jsnelson

Érdemes ellátogatni az állam déli részén fekvő Roswell városába, amely számtalan sci-fi filmben szerepelt már, a legenda szerint itt zuhant le 1947. július 4.-én egy UFO (azonosítatlan repülő tárgy). A városban található International UFO Museum and Research Center-ben gyűjtötték össze az erről szóló fényképeket, újságcikkeket, és egyéb bizonyítékokat.
Roswell
Fotó: Roswell, New Mexico, USA, flickr.com, by philcampbell

Keressük fel az állam nemzeti parkjait és történelmi emlékhelyeit:

· White Sands National Monument, amely a világ legnagyobb gipszsivataga
White Sands
Fotó: White Sands National Monument, New Mexico, USA, flickr.com, by Marc Shandro

· az El Malipais National Monument, ahol a fantasztikus Bandera Volcano-t and Ice Caves-t találjuk
Ski Resort
Fotó: El Malpais National Monument, New Mexico, USA, flickr.com, by SamuraiCatJB

· Gila Cliff National Dwellings Monument, itt barlanglakásokat csodálhatunk meg
· Carlsbad Caverns National Park, amely a világ egyik legnagyobb mészkőbarlangja, gyönyörű cseppkövekkel
Carlsbad Caverns
Fotó: Carlsbad Caverns National Park, New Mexico, USA, flickr.com, by zrim

· Aztec Ruins National Monument, itt az azték indiánok történelmi emlékeit tekinthetjük meg


Az állam kitűnő sípályái nagy népszerűségnek örvendenek a turisták körében, ezek a Ski Rio, az Angel Fire Ski Resort, a Sipapu Ski Area, a Santa Fe Ski Area, a Taos Ski Area, a Ski Apache, és a Snow Canyon Ski Area.
Angel Fire Ski Resort
Fotó: Angel Fire Ski Resort, New Mexico, USA, flickr.com, by NZ Russ

Taos Ski Resort
Fotó: Taos Ski Resort, New Mexico, USA, flickr.com, by feverblue


További képek a galériában >>>
<< vissza






usatravel.hu on Facebook
.
Minden jog fenntartva © Festino Kft - USA Travel - Irány Amerika! - www.usatravel.hu valid xhtml valid css2                DEVELOPED BY  mfdesign   
englishmagyar usatravel usatravel usatravel