.
usatravel
.
usatravel
usatravel
Nyitólap Információk Államok Városok Élménybeszámolók Fórum




Alaska

Becenév: Last Frontier
Terület: 570 833 sq.mi. (1 478 450,7 km2)
Legmagasabb pont: Mount McKinley 20 320 ft. (6 193,5 m)
Népesség: 627 400
Főváros: Juneau
Legnagyobb város: Anchorage

Lawyers near me

A messzi északon fekvő Alaszka az USA legnagyobb állama, keleten Kanada, nyugaton pedig a Bering szoros túl oldalán lévő Oroszország határolja. Magas hegységek, óriási erdőségek, gleccserek, hegyi folyók és havas lejtők jellemzik a tájat. Éghajlatára a hosszú hideg tél és a rövid nyár jellemző.
Alaska
Fotó: Alaska, USA, flickr.com, by Donna62

Országúton nehezen megközelíthető, ezért a repülővel vagy a nyugati nagyvárosokból induló hajókkal érdemes utazni. Évente több mint 1 millió turista látogat el ebbe a messzi államba, amelynek népszerűsége különösen az utóbbi 10 évben rendkívül megnőtt. Az utazást, elsősorban a rövid nyári időszakra célszerű tervezni, ami május közepétől szeptember közepéig tart.
Cruise ships, Alaska
Fotó: Cruise Ships, Alaska, USA, flickr.com, by The Skillet Lickers

 

Alaszka fővárosa Juneau, amely városnak fő érdekessége, hogy semmilyen út nem köti össze a külvilággal és Alaszka többi részével. Az Alaszkába érkező hajók egyik fő kikötőhelye, ezért különösen turista szezonban nagyon forgalmas hely. A város gyönyörű fekvését a körülötte húzódó magas erdős hegyláncoknak köszönheti. A belvárosban lévő Alaska State Museum-ban Alaszka történelmi emlékei, őslakos eszkimó törzsek és a régi orosz emlékek gyűjteménye található meg. A város szélen fenséges látvány a Mendenhall Glacier (Gleccser). A több mint két kilométer széles visszahúzódó gleccserről folyamatosan szakadnak le jéghegyek a Mendenhall Lake vízébe.
Glacier, Alaska
Fotó: Glacier, Alaska, USA, flickr.com, by bethanyll22

 

Alaszka legnagyobb városa Anchorage amely az állam közlekedési és pénzügyi központja. A város hegyláncok között, pontosabban a Cook Inlet és a Chugach Mountains hegyek között terül el. Alaszka legmodernebb városáról van szó, ugyanis az 1964-es nagy földrengés szinte teljesen lerombolta a várost, ezért gyakorlatilag teljesen újjá kellett építeni azt. Ha erre járunk mindenképpen érdemes felkeresni az állam egyik lehíresebb múzeumát az Anchorage Museum of History and Art-ot, ahol gyönyörű festmények találhatók.
Anchorage
Fotó: Anchorage, Alaska, USA, flickr.com, by Alaskan Dude

 

A második legnagyobb város Fairbanks, amely az északi sarkkörtől alig több mint 200 km-re fekszik, jellemzője a hosszú nappalok nyáron, és a hosszú ideig tartó sötétség a téli időszakban. Ha erre járunk érdemes megnézni az Ice Museum-ot, ahol lenyűgöző szépségű jégszobrokat találunk, és a Pioneer Park-ot,  amely egy régi 19. század korabeli várost mutat be még az aranyláz korából.

Nem szabad kihagyni a látogatásból a „Kodiak Island”-ot, amely az Egyesült Államok második legnagyobb szigete. Itt élnek a világ legnagyobb barnamedvéi a kodiaki medvék, amelyek több mint 3 méter magasra is megnőhetnek, súlyuk pedig elérheti a 700 kg-ot. Kodiák városban székel az USA parti őrsége is, fontos halászati központ, valamint itt található Észak-Amerika legrégebbi orosz épülete.

Alaszka legfőbb nevezetessége azonban nem más, mint a híres Denali National Park (Nemzeti Park). Itt található Észak-Amerika legmagasabb hegycsúcsa a 6194 méter magas Mount McKinley. A park állat és növényvilága rendkívül változatos, jávorszarvasokkal, szürkemedvékkel találkozhatunk. Részt vehetünk itt vadvízi evezésen és kutyaszánhúzáson  egyaránt.
Denali National Park
Fotó: Denali National Park, Alaska, USA, flickr.com, by ricardo.martin

További képek a galériában >>>
<< vissza






usatravel.hu on Facebook
.
Minden jog fenntartva © Festino Kft - USA Travel - Irány Amerika! - www.usatravel.hu valid xhtml valid css2                DEVELOPED BY  mfdesign   
englishmagyar usatravel usatravel usatravel